Od tráviaceho systému až po podporu imunity
Fermentované potraviny majú svoje korene všade na svete. Fermentácia ako spôsob uchovávania zeleniny je známa už celé generácie. Zatiaľ čo v minulosti dávali fermentované potraviny našim predkom možnosť predĺžiť čerstvosť potravín, ktoré tak mali k dispozícii počas celého roka, dnes siahame po fermentovaných potravinách kvôli ich prínosom pre naše zdravie.
Konzumáciou fermentovaných produktov môžeme zvýšiť počet prospešných baktérií alebo probiotík, ktoré majú pozitívne účinky na ľudské zdravie – znižujú rôzne zápaly v čreve, zlepšujú imunitný systém a pozitívne menia črevnú mikroflóru.
Baktérie a kvasinky, ktoré sa fermentujú kyselinou mliečnou, dodávajú fermentovaným potravinám špecifickú chuť. V našich končinách je najznámejšou fermentovanou potravinou kyslá kapusta.
Čo je fermentácia?
Fermentácia, zjednodušene povedané kvasenie, je metabolický proces, pri ktorom sa sacharidy a cukry rozkladajú a menia sa na enzýmy a aminokyseliny. Fermentácia pomáha zvyšovať koncentráciu živín tým, že rozkladá molekulovú štruktúru jednotlivých zložiek. Naše telo tak dokáže vitamíny, minerály a enzýmy z fermentovaných potravín ľahšie vstrebať.
Aké sú výhody fermentovaných potravín?
Fermentácia predstavuje ideálne riešenie, ako si dopriať vitamíny aj cez zimu, kedy je nedostatok čerstvej zeleniny. Význam konzumácie fermentovaných potravín spočíva najmä v tom, že dodávajú do organizmu väčšie množstvo mikroorganizmov, minerálov, a vitamínov (hlavne C, B a K), ktoré napomáhajú tráveniu a podporujú správne fungovanie imunitného systému.
1. Fermentované potraviny sú bohaté na probiotiká, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé črevo
Veľa ľudí pozná probiotiká pod názvom „dobré“ baktérie. Probiotiká sú živé mikroorganizmy alebo baktérie, ktoré poskytujú zdraviu prospešné látky pre ľudské telo. Mnoho fermentovaných potravín obsahuje probiotiká, pretože sa buď pridávajú počas procesu fermentácie, alebo sa v potravinách vyskytujú prirodzene. Napríklad laktobacily (Lactobacillus) sú probiotický kmeň, ktorý sa bežne nachádza v jogurtoch a prirodzene žije na povrchu niektorých potravín, ako je zelenina a ovocie.
2. Fermentované produkty poskytujú enzýmy potrebné na trávenie
To je dôležité, pretože človek sa rodí s určitým počtom enzýmov a s vekom tento počet klesá. Preto s pribúdajúcim vekom dochádza v tráviacom trakte k obmedzenej schopnosti správne tráviť. V prípade porúch trávenia, ako sú napr. hnačka, plynatosť, nadúvanie, syndróm dráždivého čreva, atď., nám môžu enzýmy pomôcť tým, že výrazne znížia stresové prostredie v žalúdku, pankrease, pečeni, žlčníku a tenkom čreve.
3. Fermentácia môže zvýšiť obsah vitamínov a minerálov v potravinách a zlepšiť ich absorpciu.
Fermentované potraviny sú bohatým zdrojom minerálov a vitamínov – hlavne B, C a K. Fermentácia tiež zvyšuje hladinu kyseliny listovej (kyselina listová patrí medzi vitamíny zo skupiny B, niekedy sa tiež označuje ako vitamín B9). Probiotiká, enzýmy a kyselina mliečna vo fermentovaných potravinách uľahčujú vstrebávanie týchto vitamínov a minerálov do tela.
Fermentované potraviny obsahujú množstvo živín prospešných pre naše telo. Tajomstvo spočíva vo výrobnom procese a následnej absorpcii do nášho tela.
A čo tak viacstupňový fermentačný proces?
Zvyčajne sa zelenina fermentuje len z baktérií, ktoré sa nachádzajú na jej povrchu, no môžu sa použiť aj tzv. štartovacie kultúry. Tie zabezpečujú urýchlenie procesu fermentácie. V štúdii publikovanej v European Journal of Nutrition z roku 2015 sa ukázalo, že fermentácia kyselinou mliečnou zvyšuje nutričnú hodnotu zeleniny.
Fermentácia potravín a nápojov prostredníctvom štartovacích kultúr alebo viacstupňových procesov môže obohatiť stravu človeka o bielkoviny, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a vitamíny. Pri viacstupňovej fermentácii sa všetky cenné zložky jemne štiepia na čo najmenšiu molekulárnu veľkosť a v tejto forme sú pre ľudí veľmi biologicky dostupné. Takže na rozdiel od jednostupňovej fermentácie sa môžu ľahko absorbovať cez sliznicu v ústach, čo je obrovskou výhodou pre pacientov s chorobami žalúdka a čriev.
Ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si viac o kaskádovej fermentácii, ktorá je inšpirovaná ľudským tráviacim systémom.
Zdroje:
https://www.heartfoundation.org.nz/about-us/news/blogs/fermented-foods-the-latest-trend
https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/ako-suvisia-fermentovane-potraviny-s-nasim-zdravim-1-cast
https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/fermentovana-zelenina-alebo-top-14-zaujimavosti-o-kyslej-kapuste
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2017/fermentacia-potravin
https://yamamoto.sk/blog/traviace-enzymy-co-su-zac-a-kde-sa-nachadzaju
Regulat® – viacstupňovo fermentované doplnky stravy
Tekuté enzýmové doplnky stravy vyrobené kaskádovou fermentáciou z bio ovocia, zeleniny, orechov a bylín, obohatený o prírodný vitamín C z čerešne aceroly1.
Ponuka produktov