Kaskádová fermentácia

Cielené pôsobenie proti nedostatočnému zásobovaniu enzýmami

Fermentácia je premena organických látok pôsobením baktérií, plesní alebo bunkových kultúr.

Najznámejšou fermentovanou potravinou u nás je kyslá kapusta. Fermentácia prebieha za pomoci mikroorganizmov ako sú kvasnice alebo baktérie. Zmes sa skladuje vo vzduchotesnej nádobe. Počas procesu fermentácie sa menia a zušľachťujú vlastnosti pôvodných potravín a zvyšuje sa ich účinnosť.

Kaskádová fermentácia je trojstupňový fermentačný proces, ktorý je inšpirovaný tráviacim systémom ľudského tela.

Ovocie, orechy a zelenina z organického poľnohospodárstva sa štiepia až
na molekulárnu úroveň. Tento jedinečný výrobný postup bol vyvinutý nemeckou spoločnosťou Dr. Niedermaier Pharma GmbH ako výsledok niekoľkoročného výskumu. Patentovaný bol v roku 2004 (patent EÚ č. 1153549).

Kaskádová fermentácia (alebo aj štiepenie) prebieha za prítomnosti mikroorganizmov a baktérií mliečneho kvasenia.

Pri kaskádovej fermentácii ovocia a zeleniny sa štiepením uvoľňuje široké spektrum organizmu prospešných bioaktívnych látok. Dôležité enzýmy z ovocia a zeleniny sa kaskádovou fermentáciou rozštiepia na malú molekulárnu veľkosť, čím sa ľahko vstrebávajú sliznicou v ústach alebo v čreve, prípadne priamo cez pokožku,
do krvného obehu.

Patentovaná fermentácia

Ako funguje kaskádová fermentácia?

Kaskádová fermentácia prebieha v troch koncentrovaných stupňoch.

1. krok

V prvom kroku sa ovocie, zelenina a orechy umyjú, nasekajú a vkladajú do fermentačnej nádrže s energeticky upravenou vodou. Prvé kvasenie prebieha za pomoci pravotočivej kyseliny L (+) mliečnej.
Začína sa asi po dvoch dňoch.

2. krok

V druhom kroku sa časť fermentačného materiálu odoberie a uvedie do kvasenia pomocou ďalších mliečnych baktérií. Výsledkom je rozštiepenie obrovského množstva veľkomolekulárnych enzýmov na nízkomolekulárne jednotky.

3. krok

V poslednom kroku, sa všetky fermentačné frakcie spoja a následne prebieha ďalší proces fermentácie. Po uplynutí 8 až 12 týždňov je proces ukončený. Vďaka tomuto špeciálnemu výrobnému postupu sa nepoužívajú konzervačné látky, chemické prísady ani pridaný cukor a alkohol.

Patentovaný trojstupňový systém fermentácie

Proces kaskádovej fermentácie

Vysvetlenie procesu kaskádovej fermentácie