Tráviace enzýmy
Naše telo musí vykonať mnoho aktivít, aby z jedla, ktoré si vložíme do úst, vyťažilo to, čo naozaj potrebujeme. Je to komplikovaný postup, ktorý zahŕňa množstvo fyzických akcií od žuvania potravy až po vylúčenie odpadu z tela. To sa deje za pomoci tráviacich enzýmov, ktoré trávia a štiepia veľké častice potravy na menšie jednotky, ktoré sa prepravujú do krvného obehu. Naše telo si tráviace enzýmy prirodzene vytvára a vďaka nim urýchľuje reakcie prebiehajúce pri trávení potravy. No produkuje ich naše telo dostatok a čo sa môže udiať, ak ich dostatok nemáme?
Čo je úlohou tráviacich enzýmov?
Tráviace enzýmy sa nachádzajú v konkrétnych častiach tráviaceho ústrojenstva (napríklad aj v slinách) a ich úlohou je úplne rozložiť všetky makroživiny – teda sacharidy, tuky a bielkoviny – na čo najmenšie molekuly, ktoré naše telo dokáže ďalej využiť. Okrem toho, že sa tráviace enzýmy prirodzene nachádzajú v našom tele, nachádzajú sa aj v samotných potravinách. Môžeme ich rozdeliť podľa toho, ktoré živiny pomáhajú tráviť:
- proteázy štiepia bielkoviny (mäso, fazuľu, atď.),
- amylázy štiepia sacharidy (zemiaky, cestoviny, atď.),
- lipázy štiepia tuky (olivy, avokádo, atď.),
- celulázy pomáhajú pri trávení vlákniny (zeleru, mrkvy, atď.).
Každý enzým je schopný podporovať iba jeden typ chemickej reakcie. Jednoducho povedané, každý enzým má špecifické vlastnosti a jedinečnú funkciu, napríklad bielkovinový tráviaci enzým nebude tráviť tuk, tukový enzým nebude tráviť škrob a podobne.
Hlavným miestom vstrebávania živín z tráviacej sústavy je tenké črevo.
Najviac enzýmov zo všetkých potravín obsahuje kvalitný surový med, papája, ananás, čerstvé klíčky, orechy, semienka a, samozrejme, surové ovocie a zelenina. Enzýmy nachádzajúce sa v surovom ovocí a zelenine tiež spolupracujú pri transporte vitamínov, čím sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné a telo ich dokáže efektívnejšie využiť.
Odporúčania odborníkov, koľko ovocia a zeleniny by sme mali denne skonzumovať, nie sú vždy jednoznačné, no v princípe platí, že by sme mali zjesť 3 porcie zeleniny a 2 porcie ovocia denne, čo zodpovedá približne 400 g zeleniny a 250 g ovocia. Aspoň polovicu z uvedeného množstva by sme mali zjesť v surovom stave, pretože enzýmy netolerujú vysoké teploty používané pri varení, pečení, mikrovlnnej rúre, konzervovaní alebo pasterizácii.
Varením a zahrievaním zeleniny sa okrem eznýmov ničia aj vitamíny skupiny B a vitamínu C, ktoré sú citlivé na vysokú teplotu. V niektorých prípadoch sa však tepelným spracovaním zo zeleniny uvoľnia živiny, ktoré sú potom v našom tele lepšie využité. Preto tepelná úprava môže mať v niektorých prípadoch svoje výhody.
Surové paradajky sú bohatšie na vitamín C, zatiaľ čo z dusených paradajok dokážeme získať viac antioxidantov.
Ak však budeme jesť pestrú a vyváženú stravu, budeme obmieňať spôsoby jej tepelnej úpravy, zaručíme si dostatok všetkých potrebných živín a nebudeme si musieť pamätať, ktorá zelenina je prospešnejšia v surovom, a ktorá vo varenom stave. Akokoľvek upravená zelenina je lepšia ako žiadna. No z hľadiska využiteľnosti enzýmov stále platí, že varom sa enzýmy ničia.
Čo z toho vyplýva?
Žijeme v dobe rýchleho občerstvenia a spracovaných potravín, čo je pre nás pohodlné, ale rozhodne nie výživné. Strava súčasného človeka obsahuje spracované potraviny bez obsahu výživných látok, za to s obrovským množstvom pridaného cukru a tuku. Stres, strava bohatá na spracované potraviny, pribúdajúci vek a ďalšie faktory môžu znížiť produkciu tráviacich enzýmov v tele, a tým spôsobiť alebo zhoršiť výskyt tráviacich ťažkostí.
Sterilizácia, pasterizácia, varenie v mikrovlnnej rúre. Všetky tieto procesy ničia tráviace enzýmy.
Ľudia bez väčšieho premýšľania užívajú doplnky výživy na doplnenie vitamínov alebo minerálov, no len málokto sa zamýšľa nad nedostatkom enzýmov v tele. Práve nedostatok enzýmov môže mať za následok mnohé choroby. Podľa Dr. Blanka, odborného lekára všeobecnej medicíny, chiroterapie a prírodnej liečby, až 80 % obyvateľov na Zemi trpí nedostatkom enzýmov sprevádzaných príznakmi ako únava, slabá koncentrácia, náchylnosť k infekciám, problémy s pokožkou alebo poruchy trávenia (napríklad aj intolerancia laktózy).
Pretože väčšina potravín, ktoré konzumujeme, je tepelne upravovaná, musí naše telo produkovať väčšinu potrebných tráviacich enzýmov samo. A s pribúdajúcim vekom je pre naše telo čoraz ťažie produkovať dostatok tráviacich enzýmov. Tu je miesto, kde nedostatok enzýmov v našom tele môžu vyplniť doplnky výživy. Dnes je už jednoznačne dokázané a potvrdené, že kvalitu našich čriev priamo ovplyvňuje zloženie našej stravy a tráviaci trakt má kľúčovú úlohu pre správne fungovanie nášho imunitného systému. Preto by sme starostlivosť o náš tráviaci trakt nemali v žiadnom prípade podceňovať.
Vedeli ste, že aj fermentované produkty obsahujú enzýmy potrebné na trávenie? Ak si chcete vyrobiť domácu fermentovanú zeleninu nabitú vitamínmi, probiotikami a tráviacimi enzýmami, prečítajte si, ako na to.
Zdroje:
www.britannica.com/science/enzyme
www.drnatura.com/cleanse/digestive-enzymes/
www.pharmacistben.com/nutrition/enzyme-nutrition/
www.foodenzymeinstitute.com/content/What-do-Plant-Enzymes-do.aspx
nutricionistka.sk/surove-vs-varene-co-je-zdravsie/
Karl-Heinz Blank: Diagnosis: Healthy at last
Doplňte si zásobu enzýmov s Regulatom®
Tekuté enzýmové doplnky stravy vyrobené kaskádovou fermentáciou z bio ovocia, zeleniny, orechov a bylín, obohatený o prírodný vitamín C z čerešne aceroly1.
Ponuka produktov